Δελημπαλταδάκη Σταυρούλα, ψυχολόγος – παιδαγωγός
Νοέμβρης 2017
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι οι αγαπημένες γιορτές των παιδιών και των περισσότερων μεγάλων. Είναι σίγουρα οι πιο λαμπερές, οι πιο στολισμένες μέρες του χρόνου, εντός κι εκτός σπιτιού, γεμάτες αρώματα, γεύσεις και βέβαια δώρα. Οι επισκέψεις, οι βόλτες, η διάθεση για παρέα πληθαίνουν αυτές τις μέρες και οι εορταστικές εκδηλώσεις τραβούν μικρούς και μεγάλους να διασκεδάσουν, να ξεχαστούν και να περάσουν καλά. Συχνά η προετοιμασία για τις γιορτινές αυτές μέρες ξεκινά ένα μήνα πριν, με τον στολισμό του σπιτιού, τις σχολικές γιορτές και παραστάσεις, τις κατασκευές στο σπίτι και το φτιάξιμο των παραδοσιακών γλυκών της περιόδου αυτής και τον στολισμό βέβαια των πόλεων και των χωριών.
Πέραν του τί ξέρουν τα παιδιά για τον Άη Βασίλη και πέραν του τί οι ίδιοι οι γονείς έχουν αποφασίσει να τους πουν, σίγουρα είναι η αγαπημένη τους φιγούρα, που όλο τον χρόνο σκέφτονται και περιμένουν για να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες τους και να τους φέρει τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Το δε γράμμα στον Άη Βασίλη, το φτιάχνουν στο νου τους ξανά και ξανά κι όταν έρθει η ώρα το στέλνουν με λαχτάρα.
Κι οι γονείς κάνουν αγώνα δρόμου να μπορέσουν να προλάβουν και να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους και να αγοράσουν όσα το παιδί ζήτησε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι εορταστικές προετοιμασίες και τα δώρα των γιορτών αποτελούν ένα πολύ σημαντικό έξοδο για τον οικονομικό προϋπολογισμό των μεγάλων. Κι έτσι, αντί να αποτελούν αφορμή για χαλάρωση, ξεκούραση, ξεγνοιασιά, παρέα με αγαπημένους, διασκέδαση, καταλήγουν να γίνονται ένα μεγάλο άγχος για το πώς θα ανταπεξέλθουν και πώς θα αντέξουν την κούραση των προετοιμασιών. Κι αντί να επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας μετά το πέρας των γιορτών, γεμάτοι θετική ενέργεια, καταλήγουμε κατάκοποι, γεμάτοι ενοχές για όσα δεν καταφέραμε να παρέχουμε στα παιδιά μας.
Δεν θα πρέπει όμως να είναι αυτό το νόημα των εορτών. Ούτε το μήνυμα που τα παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν. Οι γιορτές θα πρέπει να στηρίζονται στο μοίρασμα συμβολικών κι ει δυνατόν αυτοσχέδιων δώρων, στη συναισθηματική έκφραση, στις από κοινού δραστηριότητες, στην ξεκούραση, στη διασκέδαση εντός κι εκτός σπιτιού που δεν συνδυάζεται με πολυέξοδες επιλογές και στις βόλτες στην εξοχή. Το γέλιο, η χαρά, το γλέντι, η αγάπη, οι βόλτες σε κοντινούς όμορφους προορισμούς, η καλή παρέα, η συνεργασία στην κουζίνα, στον στολισμό, στις κατασκευές των δώρων κτλ, δεν απαιτούν χρήματα. Είναι άλλη οπτική του πώς μπορεί μια οικογένεια να περάσει όμορφα αυτές τις μέρες και τα παιδιά να ζήσουν πραγματικά το πνεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με παιδαγωγικά σωστό τρόπο. Ο φρενήρης καταναλωτισμός, με τα περισσότερα των εθίμων να είναι ξενόφερτα κι άγνωστα σε μας, η ανηδονία των παιδιών με όσα δώρα κι αν πάρουν να είναι ανικανοποίητα ή και δυσαρεστημένα, το άγχος και η εξάντληση των μεγάλων, οι ενοχές για όσα δεν μπορούν να γίνουν, η οικονομική εξαθλίωση, ε, μόνο χαρά δεν μπορούν να φέρουν. Μα δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτών των εορτών!
Να έρθει λοιπόν και φέτος ο Άη Βασίλης; Κι αν πούμε ναι, γιατί όπως και να το κάνουμε, είναι η γλυκύτερη φατσούλα για όλους μας, ε, ας βάλουμε στον σάκο του φέτος ξεχωριστά δώρα! Με μπόλικη αγάπη, μεράκι, φαντασία, δημιουργικότητα, ας φτιάξουμε μικροδωράκια που θα φτιάξουν τη διάθεση όλων, μικρών και μεγάλων. Μικρά διακοσμητικά, χειροποίητα στολίδια, αυτοσχέδια μουσικά όργανα, πλεκτές δημιουργίες, γλυκίσματα από τα χεράκια μας, παιχνίδια κατασκευών κι ένα σωρό έξυπνες ιδέες μπορούν να γεμίσουν τον σάκο του γλυκού και πάντα χαμογελαστού Άη Βασίλη. Γιατί τα παιδιά μας είναι απαραίτητο να μάθουν να είναι ευτυχισμένα και χαρούμενα με όσα έχουν και να μπορούν να χαίρονται όταν αποκτούν κάτι περισσότερο, μια στις τόσες κι ενώ τα ίδια έχουν με κάποιο τρόπο κοπιάσει για την απόκτηση του επόμενου δώρου. Η υπερπληθώρα δώρων -και δη όλο τον χρόνο-, στερεί από τα παιδιά τη χαρά που θα τους έδινε το παιχνίδι αλλά και την παιδαγωγική του αξία. Ο κορεσμός, η αδιαφορία κι η απάθεια για όσα δώρα δέχεται, η απαξίωσή τους σε ελάχιστο χρόνο, οδηγεί τα παιδιά στην απληστία, στην απαιτητικότητα, στον καταναλωτισμό, στην έλλειψη ευχαρίστησης με ό,τι κι αν έχουν στη ζωή τους και στην αέναη γκρίνια.
Ας έρθει, λοιπόν, και φέτος ο Άη Βασίλης, αλλά και για τους μεγάλους, όχι μόνο για τα παιδιά. Κι ας μοιράσει για όλους μας πλούσια κι αυθεντικά συναισθήματα, μπόλικο γέλιο και ξεγνοιασιά, χρόνο για γλέντι, παρέες και ξεκούραση για μας και για όλους τους συνανθρώπους μας!