Η σωστή κι ολοκληρωμένη κατανόηση του εαυτού αποτελεί την ομαλή συναισθηματική κατάσταση κάθε ανθρώπου καθώς και τη βάση για μια ισορροπημένη συμπεριφορά. Συχνά μάλιστα διαπιστώνεται ότι πολλά άτομα έχουν εσφαλμένη εικόνα εαυτού με καταστροφικά αποτελέσματα για την πορεία ζωής τους. Η καλή γνώση του εαυτού δεν αποκτάται αυτόματα ή με την παρέλευση των χρόνων, αλλά είναι ένα ταξίδι του ατόμου προς τη συνάντηση και την εξοικείωση με το σύμπαν του εσωτερικού του κόσμου.
Η ψυχοεκπαίδευση είναι εκείνη ακριβώς η διαδικασία κατά την οποία, ο ενήλικας ή το παιδί, αντιλαμβάνεται, ενημερώνεται και κατακτά έννοιες που άπτονται των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς, ενώ βελτιώνει και αναπτύσσει δικές του μειονεξίες και δυσκολίες και μαθαίνει πώς να είναι πιο αποτελεσματικός και λειτουργικός στην καθημερινότητά του, στο περιβάλλον και στις σχέσεις του. Είναι μια από τις παρεμβάσεις που μπορεί να μας βοηθήσει να κατακτήσουμε θετική και ρεαλιστική αυτοεικόνα. Μέσα από σεμινάρια, ομιλίες, ομάδες για τους μεγάλους και μέσα από δραστηριότητες, οργανωμένες και δομημένες κατάλληλα για τα παιδιά, επιτυγχάνεται τελικά η καλή γνώση εαυτού.
Η ψυχοεκπαίδευση συχνά αποτελεί μέρος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, όμως μπορεί να πραγματωθεί κι έξω από αυτό το θεραπευτικό πλαίσιο, κάτι που διευκολύνει σταδιακά όλο και περισσότερα άτομα να εισαχθούν σε μια προσπάθεια αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιους από τους τομείς ανάπτυξης μέσω της ψυχοεκπαίδευσης:
- Διαχείριση συναισθημάτων και σχέσεων
- Διαχείριση κι οργάνωση του χρόνου και του χώρου
- Διαχείριση της διαφορετικότητας κι εκμάθηση τρόπων λειτουργικής καθημερινότητας στην οικογένεια
- Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης
- Βελτίωση αισθητηριακών δυσκολιών
- Ένταξη στην ομάδα κι ενίσχυση των κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς
- Αντίληψη και κατάκτηση των κανόνων και των ορίων της κοινωνίας που ζει το άτομο
- Συναισθηματική έκφραση και εκτόνωση των τοξικών συναισθημάτων
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων φροντίδας εαυτού
- Συναισθηματική έκφραση και εκτόνωση των τοξικών συναισθημάτων
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων φροντίδας εαυτού
Ομαδικά βιωματικά εργαστήρια
Η Ε.Σ.Τ.Ι.Α. ανταποκρινομένη στις απαιτήσεις της εποχής, λειτουργεί τμήματα ανάπτυξης κι αυτοβελτίωσης για μικρούς και μεγάλους:
ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ: εκπαίδευση, ενημέρωση, τρόποι διαχείρισης των σύγχρονων προβλημάτων που αφορούν τα παιδιά, την οικογένεια, το σχολείο και την κοινωνία.
ΣΧΕΣΗ ΜΑΝΑΣ-ΚΟΡΗΣ: άλλοτε σχέση λατρείας κι άλλοτε σχέση οργής: Πως μπορώ να γίνω η μητέρα που θα ήθελα να έχω και πώς μπορώ να ξεπεράσω την τοξική μητέρα μου (ομάδα εφήβων κι ομάδα ενηλίκων).
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Μαθαίνοντας να αγαπώ και να αγαπιέμαι, διατηρώντας υγιή την σχέση και τα άτομα μέσ σε αυτήν (ομάδα εφήβων κι ομάδα ενηλίκων).
ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ: Ατομικά και ομαδικά, μικροί και μεγάλοι ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε πό τους κινδύνους στο Διαδίκτυο, από εξειδικευμένους συνεργάτες.
ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ: έναρξης σίτισης και ασφάλειας κατά τη σίτιση, λογοθεραπεία και διαταραχές σίτισης.
ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: Διατροφικές διαταραχές, διατροφή και αυτοεικόνα, κατάθλιψη, στρες, και η σχέση τους με τη διατροφή, η διατροφή στην παιδικη ηλικία, στην εγκυμοσύνη, στο θηλασμό, σε παθολογικές καταστάσεις όπως στο Σακχαρώδη Διαβήτη, στην Τρίτη Ηλικία, στην περίοδο των εξετάσεων και εκπαίδευσης.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ: Συναισθηματική αποφόρτιση με τεχνικές παραγωγής γραπτού λόγου. (παιδικά άνω των 10 / ενήλικες).
ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ: Μέσα από τη μουσική, το τραγούδι, το χορό, τα παιδιά καταχτούν την έννοια του χρόνου και του χώρου, εκφράζουν τα συναισθήματα τους και χτίζουν αυτοπεποίθηση (ηλικίες 3-12 ετών).
ΔΙΑΤΡΟΦΟΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ: παίζω, δημιουργώ, μαθαίνω για τη σωστή διατροφή.
ΜΥΘΙ-ΜΥΘΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ: Μέσα από την αφήγηση παραμυθιών και το πλάσιμο ιστοριών, τα παιδιά αναπτύσσουν το λόγο, τη φαντασία, εκφράζονται και μαθαίνουν να ισορροπούν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.
ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ: Τα παιδιά διασκεδάζουν και μαθαίνουν να συνεργάζονται μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι, τη μουσικοκινητική, τα ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες, την αισθητική αγωγή, την παιγνιοθεραπεία, τις κατασκευές, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθεάτρο κ.ά. (ηλικίες παιδιών 3-15 χρ.).