Έννοια της Ρομποτικής
Η ρομποτική είναι ο κλάδος της μηχανο-ηλεκτρονικής επιστήμης, που εξετάζει συμπεριφορές διαφόρων εξαρτημάτων που σε συνδυασμό μεταξύ τους, ολοκληρώνουν μια τελειωτική λειτουργία ακριβείας, κάτι το οποίο, μπορεί να λάβει χώρο στην ιατρική, σαν την αντικατάσταση του ανθρώπινου χεριού, σε μικροεπεμβάσεις, -σημειωτέο, ότι είναι πάντα προγραμματιζόμενης κίνησης και οι αποφάσεις είναι ακόμα του ανθρώπου-. Είναι μια επιστήμη πολλά υποσχόμενη, και το μέλλον θα δείξει, κατά πόσο μπορεί να εξελιχθεί, και να γίνει εύκολα διαχειρίσιμη για τον άνθρωπο.
Συνοπτικά, θα ορίζαμε την ρομποτική ως τον κλάδο εκείνο της επιστήμης που μελετά τις μηχανές εκείνες που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας, η οποία συνδυάζει τη φυσική δραστηριότητα με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Τι είναι η Εκπαιδευτική Ρομποτική:
Η Εκπαιδευτική Ρομποτική είναι μια δραστηριότητα, κατά την οποία οι μαθητές συναρμολογούν και προγραμματίζουν μια ρομποτική κατασκευή, που είναι απαραίτητη για να επιλυθεί ένα πρόβλημα στο σενάριο-project, που πραγματεύονται.
Τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες και ο καθένας έχει διακριτούς ρόλους. Η εν λόγω δραστηριότητα καλύπτει πολλούς τομείς, ιδιαίτερα από τις θετικές επιστήμες (STEM) και οι μαθητές αναπτύσσουν πολλές προσωπικές δεξιότητες.
Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα εκμάθησης ανάλογα με την ηλικία του κάθε μαθητή: •προσχολική ηλικία: Build me emotions & story tales & coding express & STEAM park •τάξεις δημοτικού σχολείου: WeDo2 •Γυμνάσιο: Ev3
Έννοιες & γνωστικά αντικείμενα που καλύπτονται είναι:
- Φυσική (κίνηση, τριβή, ενέργεια, πίεση, δυνάμεις)
- Μαθηματικά-Γεωμετρία (αναλογίες, μεγέθη, περίμετρος, γωνίες, εμβαδά)
- Μηχανική (κατασκευή, συναρμολόγηση, ευστάθεια)
- Προγραμματισμός (αισθητήρες, αλγοριθμική αντίληψη, ψηφιακή νοημοσύνη)
Προσωπικές ικανότητες που αναπτύσσονται:
- Αυτοπεποίθηση-αυτοεκτίμηση (επίτευξη στόχων, θετική ανατροφοδότηση)
- Ορθολογική σκέψη (σχεδίαση, συναρμολόγηση, προγραμματισμός, δοκιμή, αξιολόγηση)
- Δημιουργικότητα-φαντασία (διαχείριση χρόνου, έργου, και πόρων)
- Αντίληψη-παρατηρητικότητα (εύρεση και διαχείριση σφάλματος σε στάδια συναρμολόγησης και προγραμματισμού)
- Καινοτομία –ερευνητικό πνεύμα (νέες ιδέες για κατασκευή και δυνατότητες)