-Ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα στη διατροφή των μικρών μας φίλων , που δυσκολευόμαστε συχνά να το εντάξουμε στο διαιτολόγιο τους. –
Τα όσπρια πρέπει να βρίσκονται στην διατροφή των παιδιών 2-3 φορές των εβδομάδα ακριβώς επειδή είναι πλούσια σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά με σημαντικά οφέλη για την υγεία, καθώς βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου, εμποδίζουν την απότομη αύξηση της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος, προκαλούν πιο εύκολα κορεσμό και γενικότερα βοηθούν στη καλή λειτουργία του οργανισμού.
Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων , φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος , όπως φυλλικό οξύ), μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ασβεστίου και σιδήρου ο οποίος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με καλές πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή και γενικότερα φρούτα και λαχανικά).
Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά τι μπορώ να κάνω όταν το παιδί μου δεν τρώει όσπρια;
Καταρχήν δεν πανικοβαλλόμαστε!
Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους μικρούς μας φίλους να αγαπήσουν τα όσπρια!
Κάποιοι απ’ αυτούς είναι οι εξής:
- Δεν πιέζουμε το παιδί μας να καταναλώσει κάτι που δεν θέλει. Του ζητάμε να δοκιμάσει έστω μια μπουκιά κάθε φορά.
- Ξαναφτιάχνουμε το ίδιο φαγητό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα παιδιά αλλάζουν εύκολα προτιμήσεις. Δε μας πειράζει αν το παιδί δεν τρώει όλα τα όσπρια, αρκεί να τρώει κάποιο από αυτά.
- Βάζουμε το παιδί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής και παρασκευής των οσπρίων.
- Χρησιμοποιούμε τα όσπρια σαν συνοδευτικό και σε μικρή ποσότητα στο γεύμα των παιδιών σας. Για παράδειγμα, επιλέγουμε πουρέ από όσπρια, ή φάβα, ή αρακά για να συνοδεύσουμε το κρέας ή το ψάρι.
- Τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους. Τα οικογενειακά γεύματα είναι σημαντικά για τη υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς. Ας απολαύσουμε το γεύμα μας με ηρεμία και σε ήρεμο περιβάλλον δίνοντας το καλό παράδειγμα.
- Βάζουμε φαντασία! Δοκιμάζουμε να φτιάξουμε πουρέ , κεφτέδες ή κροκέτες από όσπρια, πολύχρωμες σαλάτες με όσπρια ή ντιπ από όσπρια και το συνδυάζουμε με κράκερ ή παξιμάδι. Δοκιμάζουμε να προσθέσουμε όσπρια στη γέμιση για τα γεμιστά ή τα ντολμαδάκια ή σε κάποιο σάντουιτς.
- Όσπρια με ρύζι ή ζυμαρικά, ένας μαγικός συνδυασμός! Ένα χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι υπολείπονται σε κάποια απαραίτητα αμινοξέα όπως η μεθειονονίνη με αποτέλεσμα η πρωτεΐνη που μας δίνουν να μην είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Συνδυασμοί όπως όσπρια με ρύζι ή ζυμαρικά όμως , μπορούν να μας δώσουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, παρέχοντας μας όλα εκείνα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης είναι ένας έξυπνος συνδυασμός ώστε να καταναλώνουν τα παιδιά πιο συχνά όσπρια!
Καλή επιτυχία!
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
– http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52 (Πρόσβαση: 30/3/2016)
– https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4338/2 (Πρόσβαση: 30/3/2016)
– Trinidad P.T, Aida C.M, et al, The potential health benefits of legumes as a good source of dietary fibre, British Journal of Nutrition (2010), p.103, 569–574