Η οικονομική κρίση στη χώρα μας, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές των τροφίμων και το στρες, που προκαλείται από αυτή τη συνθήκη, φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές επιλογές μας και κατά συνέπεια και την υγεία μας.
Πολλοί άνθρωποι, για να μειώσουν τα έξοδα από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, μειώνουν τα ποσά που ξοδεύουν στη διατροφή τους.
Παρά την αντίληψη που επικρατεί, ότι η υγιεινή διατροφή κοστίζει ακριβά, έρευνες έδειξαν, πως στην πραγματικότητα επιβαρύνει λιγότερο το πορτοφόλι μας σε σχέση με μια διατροφή που περιλαμβάνει ανθυγιεινά τρόφιμα και έτοιμα φαγητά.
Παρακάτω δίνονται κάποιες πρακτικές συμβουλές για τον καταναλωτή έτσι ώστε εν μέσω οικονομικής κρίσης να μπορεί να τρέφεται υγιεινά και οικονομικά , διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος ,προστατεύοντας παράλληλα την υγεία του:
– Προγραμματίζουμε τα γεύματα σας και έπειτα φτιάχνουμε μια λίστα με τα απαραίτητα ψώνια για το σούπερ μάρκετ.
– Φροντίζουμε να μην πηγαίνουμε ποτέ για ψώνια με άδειο στομάχι.
– Μαγειρεύουμε στο σπίτι.
– Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής! Είναι πιο οικονομικά από τα αντίστοιχα εισαγωγής ή θερμοκηπίου και παράλληλα πλούσια πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
– Προτιμούμε τρόφιμα που προκαλούν εύκολα κορεσμό όπως λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν φυτικές ίνες, που δημιουργούν εύκολα κορεσμό και έτσι καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα .
– Αποφεύγουμε την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων προϊόντων. Στοιχίζουν αρκετά ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι, συντηρητικά και πρόσθετα τροφίμων που επιβαρύνουν την υγεία μας.
– Επιλέγουμε ψάρια όπως σαρδέλες , γαύρο , τσιπούρα ιχθυοτροφείου κ.α. Είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, που έχουν αποδεδειγμένη καρδιοπροστατευτική δράση ενώ παράλληλα είναι πιο οικονομικά από άλλα ψάρια.
– Ετοιμάζουμε υγιεινά σνακ από το σπίτι για τη δουλειά, την παραλία, το ταξίδι, τη βόλτα.
– Δεν πετάμε τίποτα! Με λίγη φαντασία μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες- οικονομικές συνταγές με τα τρόφιμα που περίσσεψαν.
– Καλλιεργούμε φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά εποχής στον κήπο μας ή ακόμα και στο μπαλκόνι μας.
– Υιοθετούμε τις συστάσεις της Μεσογειακής – Κρητικής Διατροφής. Αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής για διατήρηση της υγείας μας, η οποία επιπροσθέτως, αν ακολουθήσει κανείς και τη συχνότητα κατανάλωσης που προτείνεται, είναι η πλέον οικονομική λύση.
Βιβλιογραφία
•Τhe Lancet, Volume 378, Issue 9801, Page 1459, 22 October 2011
•Carlson, Andrea, and Elizabeth Frazão. Are Healthy Foods Really More Expensive? It depends on How You Measure the Price, EIB-96, U.S. Department of Agriculture, Economic Research Service, May 2012.
•Mayuree Rao, Ashkan Afshin, Gitanjali Singh, and Dariush Mozaffarian,
Do healthier foods and diet patterns cost more than less healthy options? A systematic review and meta-analysis, BMJ Open. 2013; 3(12): e004277