Με την ολιστική παρέμβαση, που υλοποιείται από τη Διεπιστημονική Ομάδα της Ε.Σ.Τ.Ι.Α., γίνεται εφικτό παιδιά από δύο χρόνων να μπορούν να εξελιχθούν ομαλότερα και ταχύτερα, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγου, συμπεριφοράς, συγκέντρωσης κι ανάπτυξης. Αυτό δρα καταλυτικά στην εύκολη προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο και την κατανόηση των εννοιών της γλώσσας, των μαθηματικών αλλά και των κανόνων συμπεριφοράς.
Βασικά χαρακτηριστικά της πρώιμης παρέμβασης είναι η επιστημονική εκτίμηση του εκπαιδευτικού επιπέδου του παιδιού και ο σχεδιασμός εξατομικευμένου προγράμματος σύμφωνα με τις ανάγκες του. Η πρώιμη παρέμβαση αναπτύσσει δεξιότητες στους περισσότερους αναπτυξιακούς τομείς, στη γνωστική ανάπτυξη, την επικοινωνία, τη συμπεριφορά, την αυτοεξυπηρέτηση, την κοινωνικοποίηση και την ομαλή ένταξη στην ομάδα και στο σχολείο αργότερα. Με την βοήθεια διαγνωστικών τεστ, παιδαγωγικών προγραμμάτων, το κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό και την έμπειρη παρέμβαση των ειδικών επιστημόνων, το παιδί αναπτύσσει το φωνολογικό του σύστημα, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, εξελίσσει τη μνήμη και την αντίληψή του, καθώς επίσης εκπαιδεύεται στους κανόνες κοινωνικής ζωής, τη διάκριση των ρόλων και των θέσεων στην κάθε ομάδα και μαθαίνει να σέβεται και να ακολουθεί τους κανόνες συμπεριφοράς της κάθε ομάδας στην οποία εντάσσεται κάθε φορά.
Σημαντικό κομμάτι της πρώιμης παρέμβασης στα παιδιά αποτελούν επίσης τυχόν προβλήματα ενούρησης, εγκόπρισης, φοβιών, δυσκολίες στην διατροφή, στον ύπνο, στην αυτονομία τους από το κρεβάτι των γονιών, στην εδραίωση της θέσης τους στην οικογένεια και στην ομαλή σχέση με τα αδέλφια τους. Η πρώιμη παρέμβαση στις παραπάνω διαταραχές καθορίζει την ψυχοσωματική τους υγεία, διασφαλίζει την ομαλή ανάπτυξή τους αλλά και την προσωπικότητά τους ως ενήλικες. Όσο πιο έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση γίνει στην οποιαδήποτε διαταραχή, τόσο ευκολότερα θα αντιμετωπιστεί και η πιθανότητα επανεμφάνισής της στο μέλλον γίνεται σπανιότερη.
Ας μην υποτιμούμε, λοιπόν, τη σοβαρότητα του οποιοδήποτε προβλήματος στο παιδί μας και να μην περιμένουμε να περάσει από μόνο του το σύμπτωμα καθώς μεγαλώνει το παιδί. Η γνώμη των ειδικών είναι εκείνη που θα καθορίσει αν θα πρέπει να αλλάξει κάτι στο περιβάλλον του παιδιού ή και στο ίδιο το παιδί ή αν όντως θα πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να ωριμάσει το παιδί. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλευτική γονέων και συγγενών που περιβάλλουν το παιδί, είναι απαραίτητη και δρα παράλληλα με την όποια παρέμβαση στο παιδί.
Στους χώρους της Ε.Σ.Τ.Ι.Α. λειτουργούν ολιγομελή τμήματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, μέσω προγραμμάτων Τέχνης, Ψυχοπαιδαγωγικών Προγραμμάτων και θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπου ενδείκνυται.